Amit mindenképpen nézzen meg Gyöngyösön!

A travelo.hu turisztikai oldalon néhány éve megjelent egy cikk: 5 tipp Gyöngyösről: ahogyan még sosem látta.

Amit mindenképpen nézzen meg Gyöngyösön!

Hangulatos belváros, izgalmas tudományos pavilon, titokzatos ferences kolostor, egyedülálló egyházi kincsek és egy elképesztő méretű pincerendszer várja Gyöngyösön azt, aki nem utazik tovább egyenesen a Mátrába, hanem szán egy napot a város felfedezésére. Megéri!

1. Séta a hangulatos belvárosban

Igen, Gyöngyösnek van ilyenje. Bár a kórházból kiinduló tűzvész 1917-ben hatalmas pusztítást végzett, így is több érdekes régi épülettel büszkélkedhet a város, melyek közül az elmúlt években többet szépen fel is újítottak. Főleg a Fő téren és környékén érdemes sétát tenni. A Fő tér jelenlegi formáját a már említett nagy tűzvész, illetve a 2000. évi újjáépítés után nyerte el. Itt áll a régi városháza és a város földesurainak, gazdag polgárainak középkori eredetű házai.

Fő tér

A Fő tér 10. alatt található egykori Grassalkovich ház kétszintes barokk épülete ma a városi könyvtárnak ad otthont, a Fő tér 13. alatt, a Városháza homlokzatán láthatjuk a város címerét, melynek fő motívumai – az aranyszínű napkorong, az ember arcú hold és a farkas – díszítenek hármat abból a négy szökőkútból, melyet a Fő tér négy sarkában helyeztek el. A tér délkeleti sarkán álló negyedik szökőkút fő motívuma a szőlő, utalás ez a „Szőlő és bor városára”, mely címet 1984 óta viseli büszkén a város.

Nem messze a Fő tértől, a Gyöngyös-patak keleti oldalán áll a klasszicista zsinagóga, az épületben ma a városi televízió működik. Az épület szomszédjában lévő, hatalmas új zsinagóga 1930-ban épült. Az 1941-ben még több mint 2000 főt számláló gyöngyösi zsidó közösség jelentős része Auschwitzban elpusztult, így a háború után már nem használták zsinagógaként: korábban bútoráruház működött a gyönyörű épületben, jelenleg kulturális helyszínt szeretnének belőle csinálni.

szent-bertalan-templom2-843-w-768x512

Szent Bertalan templom

A Fő tér északi részén áll a kéttornyú, jelenlegi formájában barokk Szent Bertalan Plébániatemplom. Az 1917-es tűzvészben a templom súlyosan megsérült, és bár a templomot ezt követően hamar helyreállították, a két hatalmas barokk toronysisakot nem pótolták, emiatt tűnnek aránytalanul tömzsinek a tornyai.

És még egy érdekesség: a Mátra Múzeumhoz vezető Kossuth utca északi részén még megfigyelhetjük az egykori különleges településszerkezetet, az úgynevezett zsákközös beépítési formát. Ennek lényege az volt, hogy a város lakosai így cselezték ki a kapuadót: az utcafront felé csak egyetlen kapu nyílt, innen egy belső utcán lehetett bejutni az egyes portákra. Így csak egy kapu után kellett fizetni egy komplett utcának.

A többi tippet a travelo.hu oldalán tudja elolvasni…

Business & Home
"Otthon az üzletben"