Gyöngyös / Mátra

Ki ne emlékezne arra, amikor gyerekként visszafelé számolta a napokat a mátrai kirándulásig, amikor bakancsot húzott, és megpakolta a hátizsákot, amikor túrázás közben beleesett a patakba, de nem bánta, mert várt rá a szalonnasütés, a kisvonat, a csúcsmászás és a tejfölös macok… ki ne vágyna még így, évek múltán is vissza, hogy gyerekei, unokái is átélhessék ezt az élményt.

A Mátra visszavár!

Gyöngyös – http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6ngy%C3%B6s
Mátra – http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1tra

Nevezetességek Gyöngyösön

GYÖNYGÖS – A szőlő és a bor városa

A Mátra lejtői által ölelt kisváros számos emléket, látnivalót kínál, melyeket érdemes felkeresni.

Nevezetes épületek, templomok és lakóházak találhatók az óvárosban, melyeket kényelmes sétával meglátogathatnak vendégeink. Kiemelkedő látványosság a barokk stílusú Szent Bertalan templom, melynek kincstárában értékes reneszánsz liturgikus kincseket őriznek. A szintén barokk Grassalkovich ház, az Orczy-ház, a Mátra Múzeum, a ferencesek temploma és kolostora mind-mind kihagyhatatlan látnivalók. Látogassa meg a szökőkutakat és díszkutakat, a klasszicista zsinagógát és II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi rezidenciáját is.
A mátrai borok hazájában bátran válogathat a remek minőségű szőlőfajtákból készült borokból: hagyományos Olaszrizling, Leányka és Muscat Ottonel, Blanc, Sauvignon, Chardonnay és a Szürkebarát.
Bővebb információ: www.gyongyos.hu

Fő tér

A város központja egy téglalap alakú tér. Mai formáját az 1917-es tűzvész, illetve 2000. évi újjáépítés után kapta. A volt Piac téren állt a régi városháza, és a város földesurainak, gazdag polgárainak középkori eredetű házai, amelynek mai átépített formájában sajátos, Magyarországon máshol nem látható egységes, nyugodt városképet adnak. A tér déli részén az újjáépítés során feltárt kút új kőkáváin Gyöngyös testvérvárosainak – a dániai Ringsted, az ausztriai Zeltweg, a romániai Kézdivásárhely és a finnországi Pieksämäkki kőbe vésett címerei láthatóak.

Grassalkovich ház

A város szívében 1750 körüli építésű ház, a kapuja fölött látható gazdagon faragott rokokó címer tanulsága szerint Grassalkovich Antal nevéhez fűződik. A kétszintes barokk épület ma a Városi Könyvtárnak ad otthont. Az emeleti galériában található a Huszár Lajos Éremtár különleges numizmatikai tárlatot rejt, és Hermann Lipót festményeinek állandó kiállítása is megtekinthető. Az épület tervezőjének és építőjének neve nem maradt fenn, de a feltételezések szerint lehetett akár Oracsek Ignác, Quadri József és Kristóf is. Ma ebben az épületben működik a Tourinform Iroda, a Tourinform Galéria, a Vachott Sándor Városi Könyvtár valamint a Mátraaljai borok háza.
Cím: 3200 Gyöngyös Fő tér 10.

Gyöngyöspüspöki

Egykor önálló, egyutcás település volt Heves megyében, ma Gyöngyös egyik városrésze, a várostól mintegy 2 km-re található, a Dél-Kálvária part aljában a Gyöngyös-patak folyása mellett. Mindig is az egri érsekség fennhatósága alatt állt. 1804 után az érsekség birtoka volt. Plébániája már szerepel az 1332/37. évi Pápai tizedjegyzékben.

A templomban a török hódoltság idején a gyöngyösi barátok látták el a lelkipásztori teendőket. A templom 1644-ben romos, alig használható, majd Eszterházy püspök 1767 és 1773 között restauráltatta.  1803-ban, majd 1960-ban újra renoválták, azóta csak állagmegőrzést végeztek rajta. A falu temploma kőfallal van körülvéve, amin lőrések találhatók. A háborús időkben ide menekült a falu népe az ellenség elől. 2010-ben elkezdődött a templom külső és belső felújítása, mely idő alatt ugyanúgy tartanak istentiszteletet. A gyöngyöspüspöki római katolikus templom ma a Gyöngyösi Alsóvárosi Plébánia fennhatósága alatt áll. Az egykori falut 1923-ban közigazgatásilag egyesítették Gyöngyössel , melynek műemléket állítottak, ami megtalálható a falu egykori határában a Püspöki út elején.

Szent Bertalan templom

A Fő tér büszkesége az impozáns, kéttornyú, tengelypilléres alaprajzú Szent Bertalan Plébániatemplom. A barokk „nagytemplom” helyén a XIII. században egy jóval szerényebb gótikus templom állt, mely folyamatos bővítések után Magyarország egyik legnagyobb temploma lett. 
Cím: 3200 Gyöngyös, Szent Bertalan út 3., Telefon: +36 37 311 143

Mátra Múzeum

Az 1769-70-ben eredetileg barokk stílusú, majd 1826-ban klasszicista stílusba átépített Orczy-kastélyépületegyüttese 2009-ben megkapta az Europa Nostra által adományozott hét Nagydíj egyikét. Magyarország egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi a felújított kastélyépületből, az új Természettudományi pavilonból és a mintegy 2 hektáros természetvédelmi területté nyilvánított parkból álló Mátra Múzeum. Kihagyhatatlan élmény!
www.matramuzeum.hu

Ferences rendház és műemlékkönyvtár
A ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorának múltján, jelenén kalauzolja végig a látogatókat a kiállítás, melyen a 16.000 kötetes egyházi könyvgyűjtemény értékes példányai is megcsodálhatók.

Egyházi Kincstár

Magyarország második leggazdagabb egyházgyűjteménye, melyen számos gótikus és reneszánsz ötvös műremek csodálható meg.

Zsinagóga

A nagy, jellegzetes épületet 1930-ban építették Baumhorn Lipót és Somogyi György tervei alapján. Az épület középpontjában egy nagy kupola található. Az utóbbi években bútoráruházzá alakították át, figyelve arra, hogy a külső jegyeit és értékeit megtartsa.

Gyöngyösi Állatkert – Szórakozoo

A kis alapterületű, de folyamatosan fejlődő egzotikus állatoknak és a hazai erdők állatainak otthonául szolgáló Gyöngyösi Állatkert izgalmas kikapcsolódást jelent a családosoknak, piciknek és nagyoknak egyaránt! Az állatkertben pónilovaglás és ugrálóvár is várja a gyermekeket.
www.szorako-zoo.extra.hu

Mátrai Kisvasút

A több mint 100 éves erdei kisvasút pöfékelő gőzösével, Gyöngyivel való utazás nagyszerű kezdete egy közös családi kirándulásnak.
www.matravasut.hu

Gyöngyösi Uszoda és Termálstrand

Felújítás után új nevet viselő Gyöngyösi Strand és Termálfürdő 2008. június a óta várja vendégeit. Az gyöngyösi víz alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, amely metakovasavat is tartalmaz. Összetételénél fogva jótékony hatással bír bizonyos bőrbetegségek, gyomorpanaszok, reumatikus és idegrendszeri megbetegedések esetén.
További látnivalók: http://gyongyos.utisugo.hu/latnivalok

Nevezetességek a környéken:

Farkasmály

Farkasmály Gyöngyös városrésze, a város egykori szórakoztató negyede, ahol ma kiépült pincék várják a borkedvelőket. Évente itt rendezik meg az Ivó Napi Pincejárást.

A farkasmályi pincesor története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Az első pincéket az 1700-as években francia hadifoglyok vájták ki a Sárhegy andezittufa (láva és hamu) kőzetéből. A pincesor eredetileg zárt pincesor volt, mind a huszonhat pince előtt kisebb-nagyobb présházzal. A pincesor közepén állt a pincecsősz háza, ahonnan vigyázta a pincéket. A pincesor a borkereskedelem egyik fontos központja volt és a mulatozások színhelye.

A második világháború idején Gyöngyös lakosságának fő része, 7-8000 ember talált Farkasmályban menedéket a harcok elől. Ennek emlékére emelték a felső hídnál lévő Máriácska szobrot.

A világháború után az államosítás sem kedvezett Farkasmály fejlődésének. Csak néhány éve kezdenek újra visszaépülni a présházak és kezd visszatérni az élet e kis völgybe.

Mátrafüred

Mátrafüred a Mátra hegység déli oldalán, a Kékes tömbjének délnyugati lábánál fekszik 320-390 méteres tengerszint feletti magasságon a Bene-patak partján. Mátrafüred határában a Somor- és a Csatorna-patakok közötti Benevár-bérc déli végén 471 méter magasságban található Bene várának romja. A 14. század elején ez volt az egész Mátra vidékének legkorszerűbb erődítménye. Jelenleg a vár palotarészének falai és néhány szakaszon a várfalak maradványai láthatóak részben helyreállított állapotban. A falut a trianoni békeszerződés után fedezték fel és „foglalták el” az üdülők. Így az 1920-as évek végére már számos villa épült. Ezekben az időkben kezdték el a falu határában elterülő Sás-tó rendbetételét is.

1923. június 5-én megindult a Gyöngyös–Mátrafüred kisvasúti vonalon a forgalom. Az 1949-es államosítás után sorra építették, illetve alakították át az épületeket tömeges, szakszervezeti üdültetés céljából. 1976-ban Mátrafüreden épült meg a hegység első modern szállodája, az Avar. 1983-ban nyílt meg a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény, majd 1996-ban a régi iskola épületébe költözött és új kiállítással bővült. Jelenleg Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás néven tekinthető meg. A településen élők számára már a millenniumi évektől kezdve rendszeresen felmerült az önállósodás, Gyöngyösről való leválás gondolata.

Palóc Néprajzi Magánygyűjtemény és Babakiállítás

A Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás gyűjteménye 1983-tól állandó kiállításként üzemel Mátrafüreden. A gyűjtemény anyagát Szakács Józsefné Mészáros Magda kezdte gyűjteni 1945 után. A Palócföldet bejárva darabról-darabra vásárolta össze a régi hímzéseket, lakástextileket, viseleti darabokat. A palóc tájegységre jellemző, hogy szinte minden falunak, falucsoportnak más-más a viselete. A 30 darab népviseletbe öltöztetett baba ezt a sokszínűséget tárja a látogatók elé. Látható itt többek között fiatal menyecske öltözet, menyasszony- vőlegény, gyermekét bölcsőben ringató anya, kenyeret dagasztó asszony, „Máriás-lányok”, ágyát vető fiatal lány, guzsalyon fonó asszony-férjével, határból hazatérő asszonyok. Ezek mind a régi paraszti életmódot tükrözik. Egy más jellegű babakollekcióval a magyar történelmi öltözeteket kívánják bemutatni. E 12 darabból álló kiállítás a magyar nemesi, polgári öltözködéskultúrát mutatja be a középkortól az 1900-as évek elejéig. Látható itt középkori királyi pár, gótikus, illetve reneszánsz hölgy, késő reneszánsz, barokk, rokokó pár.

Valódi drágakő, valódi Mátra!

Hegyi Sportok Bázisa – Mátrafüred

A hegyek méltósága és az erdő klasszikus szépsége keveredik egy igazi mátrai kirándulásban. A Mátra igazán megérdemli, hogy az itt pihenők jobban körülnézzenek, hiszen az itt felfedezhető látvány egyedülálló. A Hegyi Sportok Bázisa Mátrafüred centrumában a buszvégállomásnál várja az idelátogatókat. A Bázis szervezésében lehetőség van arra, hogy a hotel vendégei szervezett túrákon, izgalmas programokon vegyenek részt. Kulturális, művészeti és történelmi élmények, vérpezsdítően fantasztikus programkavalkád teszi felejthetetlenné az itt tartózkodást. Az élmény egy életre szól, az erdő, az épített és a természeti környezet magával ragadó, a programok változatosak. A Bázis által kínált élmények családoknak, pároknak, fiataloknak és idősebbeknek egyformán tartalmas szórakozást jelentenek. Üzleti partnerek, munkahelyi közösségek részére csapatépítő tréningeket, speciális outdoor eseményeket széles választékban ajánl a Bázis. Magyarországon egyedülállóan csak itt lehet kipróbálni a kanadai Shreddert, az amerikai  terepSegwayt, a svájci Mountaincartot, az osztrák Monsterrollert, a magyar Gepida e-bikeot, downhill kerékpárokat, speciális lézerfegyvereket és számos egyéb világújdonságot. Az általunk kínált látványosságokban az élmény úgy ragyog fel, mint a legfényesebb gyémánt! Ezt a drágakövet, a felejthetetlen mátrai pillanatot sokáig megőrizheti, aki ellátogat hozzánk!  www.matratura.hu

Mátraháza

Mátraháza üdülőhely a Mátrában. Közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Mátra hegy gerincén fekvő 650-700 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, 10 km-re észak-északkeletre Gyöngyös központjától.

1930-ban a Mátra Egylet egy menedékházat épített ide. Ez volt az első épület. A település neve is innen származik. A pagodára emlékeztető épület ma is áll, és szállodaként funkcionált. A könnyű megközelíthetősége, és a Mátra hegy belsejében elfoglalt helye kitűnő túra-kiinduló ponttá teszi. A téli sportok kedvelői körében is gyakori úticél. A Kékes – Mátraháza sípálya Magyarország leghosszabb lesiklópályája.

Klimatikus adottságai a légzőszervi betegségekben szenvedőknek nyújt enyhülést. A gyógyüdülés a Nagy-Somor tetőn létesített tüdőszanatóriumban lehetséges.

Nevezetességei:

  • Pagoda Hotel – Régen Sport szálló néven működött. 2001-ben nyitotta meg újra kapuit.
  • Templom – 1942-ben épült.
  • Naphimnusz park – A parkot 2002-ben a ferences rend készítette a templom mellett, a Mátrát látogató turisták részére.

Sástó

A környék egyik legkedveltebb pihenőhelye. Magyarország legmagasabban fekvő kilátójáról csodás panoráma nyílik, majd érdemes legmagasabban fekvő tavunkat körbesétálni, vagy egy kellemes túraútvonalat választani.
www.sasto.hu

Oxygen Adrenalin Park

Az ország  legmagasabban fekvő kalandparkja, melynek garantáltan adrenalin növelő elemei közé tartozik a függőhíd, a bob pálya, mászó fal, a quad pálya, valamint a Közép-Európában egyedülálló óriáshinta és sok-sok játékelem. A gyerekek nagy örömüket lelik az eurobungy-n, a gyermek kalandparkban, a kisállat simogatónálvagy a vízi gömböcben.
www.adrenalin-park.hu

Kékestető

A Kékes vagy Kékes tető Magyarország legmagasabb hegycsúcsa. Közigazgatásilag Kékestető néven Gyöngyöshöz tartozik. 1014 méter magas, a Mátra hegységben (Északi-középhegység) található. Innen indul az ország leghosszabb sípályája (1,8 km). Tetején tv-torony található, amely kilátóként látogatható. A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot. Mint hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve síközpontja, jelentős turisztikai célpont.

Kékestetőn már 1958-ben épült egy torony, az azonban már kiszolgált, elavult lett. Tőszomszédságában 1981-re megépült az utóda, és hozzá a kiszolgáló épület.

Jelenleg az Antenna Hungária Zrt. üzemelteti a tornyot. Helyet kapott benne az egyik szinten egy zárt körpresszó. Fölötte pedig szabad kilátó rész működik.

Nyitva tartás 9.00-tól nyáron 18.00-ig, télen 16.00-ig.

Kisnána

A várban szervezett várjátékok az egyik legnépszerűbb program a Mátrában, ahol egy kronoszkóp is található, amely olyan múltba látó készülék, amin keresztül meg lehet nézni, milyen lehetett egykor a vár. A baracklekvárfőzés, a bozsolé napok, a sok legenda számos izgalmas élményt tartogat az idelátogatóknak.
www.kisnana.hu

Sirok

A korhűen felújított Siroki vár hazánk egyetlen sziklavára, ahol érdemes a zegzugos, romantikus folyosókon barangolni, megcsodálni a pazar kilátást, vagy a siroki vár napján csatlakozni a középkori lakomához.
www.sirok.hu

Kékestető

Hazánk legmagasabb hegycsúcsa, az 1014 m magas Kékes tetején tv-torony található, amely kilátóként látogatható. A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot. Itt található hazánk egyik legjelentősebb klimatikus gyógyhelye, illetve sí-központja.

Fallóskút

A fallóskúti Mária-Kápolna országszerte ismert zarándokhely, melyet évente több ezren látogatnak meg. A kápolnához hangulatos turistaút vezet fel, de akár autóval is könnyen megközelíthető. A falu egyre több és több látnivalóval büszkélkedhet, ezek közé tartoznak a Gubola házak, a tűzzománc stációk vagy a márvány Mária-szobor. Itt él Magyarország egyetlen főállású remetéje.

Business & Home
"Otthon az üzletben"